onsdag 11 december 2013

Créme Brûlée med kanelstekta äpplen

Hej!!
Här kommer jag att bjuda på ett litet höstligt/vintrigt recept på crème brûlée. Jag valde att smaksätta den med kanelstekta äpplen som passar alldeles perfekt nu i höstrusket. Behöver jag berätta hur gudomligt god den blev?!


Ca 250g äpplen
Kanel efter tycke och smak
Smör
3/4 dl strösocker

1-2 vaniljstänger
5 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
Rörsocker

1. Starta ugnen på 150 grader, sätt in en form med vatten i, mitt i ugnen.
2. Skala och tärna äpplena, stek dem i smör, socker och kanel tills de är lagom mjuka. Fördela äpplena i små ugnsformar, som rymmer ca 1,5dl.
3. Skär ett snitt/skåra i vaniljstången och skrapa ut fröna. En kniv brukar fungera bra. Blanda sedan vaniljstången, vaniljfröna, grädde och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning, ta bort kastrullen från plattan och låt vaniljsmeten svalna.
4. Rör ihop socker och äggulor. Blanda ihop det med vaniljsmeten och fördela sedan jämnt över de nystekta äpplena.
5. Ställ formarna i vattenbadet och in i ugnen i ca 55-60 min tills de börjar stelna. De kommer inte stelna helt förens de svalnat.
6. Låt brûléerna kallna, täck dem med plast och förvara i kylskåp till servering.
7. Vid servering, strö råsocker och bränn med gasbrännare tills sockret smält och fått en fin gyllenbrun färg.

Lycka till!!!!

Tips...
Du kan fräsa på äpplena några dagar innan och förvara dem i en lufttät burk. Även brûléen kan göras i förväg, men max två dagar. Råsockret ska på strax innan serveringen.

/Victoria 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...