söndag 17 juni 2012

Flädersaft

En doft av min barndom sprids i hela köket när jag slår det varma vattnet över blommorna.
Bara känslan av att stå och plocka fläderblommorna ger mig fjärilar i magen och en klump i halsen. 
Drömmer mig tillbaka till tiden då man gick med mamma, ut på fläderjakt.
Denna ljuva barndom, nu vill jag ge mina barn en bit av min. 


Detta recept ger ca 2,5 l saft.

30 klasar fläderblom
2 st ekologiska citroner
2 l vatten
1,5 kg socker
4 tsk citronsyra

1. Skölj blommorna och tvätta citronerna noga.
  2. Skiva citronerna och varva dem med blomklasarna i en stor ren hink eller kastrull.
3. Koka upp vatten, häll i socker och citronsyra och rör tills det löst upp sig.
4. Häll försiktigt sockerlagen över blommorna och citronskivorna.
5. Täck med lock och låt stå svalt i cirka 5 dagar.
6. Rör om då och då.
7. Sila saften och häll upp på väl rengjorda flaskor. 

Förvara mörkt och svalt.

Jag fryser in min saft, tar ut och skopar upp några skedar direkt i glaset och fyller på med vatten. 
Kan även tipsa om att blanda bål och drinkar på det, ljuvligt!

/Johanna

2 kommentarer:

  1. Åh, älskade flädersaft :-) Du får gärna ta med lite när du kommer upp :-)

    SvaraRadera
  2. Åh, blir lite nostalgisk när jag läser om din flädersafttillvekning! Här uppe växer inte flädern vilt, snyft!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...