Här kommer det gudomligt goda receptet på en underbar chokladtårta som är alldeles lagom! Tårtan är även vinnaren från vår senaste tävling.
Recept för kaka
250 gram fin mörk choklad
250 gram smör
6 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
250 gram fin mörk choklad
250 gram smör
6 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
Använder alltid silikonformar och varken ströar eller smörar dem, men det behövs om man har en form i exempelvis teflon.
Smält smör och hacka chokladen som sedan hälls i det smälta smöret. Rör till en slät och fin massa.
Vispa ägg och socker pösigt och blanda med smör/chokladblandningen. Häll i vetemjöl och rör om. Häll
smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen (näst längst ner
brukar jag ha den på) i cirka 30 minuter.
När ytan börjar spricka är
kakan klar - den får INTE stelna i mitten!
Låt kakan svalna och
förvara i kyl minst en timme innan glasyren görs. Det går även att frysa
in kakan, med mycket gott resultat!
Recept för glasyr
100 gram smör
100 gram fin mörk choklad
3/4dl honung
100 gram fin mörk choklad
3/4dl honung
Hacka chokladen, smält smöret och rör ner den hackade chokladen. Rör till en fin och slät massa.
Tillsätt honungen och fortsätt röra.
Häll glasyren på kakan och stryk ut till jämt lager. Låt stelna.
Tillsätt honungen och fortsätt röra.
Häll glasyren på kakan och stryk ut till jämt lager. Låt stelna.
Jag
brukar sedan dekorerna med något fint. Senast med chokladlöv (penslat
choklad på löv och sedan tagit bort lövet), men det går lika bra med
någon färsk frukt. Jordgubbar är gudomliga att ha till.
/Recept av Desirée Larsen, vinnaren av chokladasken från chokladfabriken
Ser jätte god ut! Vilka Grader grädear du tårtan på I ugnen?
SvaraRaderaEftersom det inte stod i receptet så chansade jag och jag tror jag hade ca 200 grader!!
RaderaHur många bitar blir det på en tårta? Den ser väldigt god ut! Mvh
SvaraRaderaDen räcker till många. Men om jag skulle uppskatta så mellan 8-10 pers. kanske fler till och med. Det beror ju lite på om man serverar tex. grädde till eller inte.
RaderaDe var. Jätte äkligt
SvaraRaderaSka choklad bitarna vara smälta av smöret när man ska hälla i äggen och socker blandningen
SvaraRaderaChokladbitarna kommer att smältas av det varma smälta smöret och detta ska vara smält innan man häller i äggen och sockret.
Radera/Victoria
Kan man laga kakan i en teflonform, som man smörar och bröar om man inte har en silikonform?
SvaraRaderaVill bara skriva att den här tårtan är så otroligt god. Har gjort den många gånger och den önskas på flera tillställningar! Ska göras till nyårsmiddagen ikväll också :)
SvaraRadera