tisdag 1 maj 2012

Chokladtårta

Här kommer det gudomligt goda receptet på en underbar chokladtårta som är alldeles lagom! Tårtan är även vinnaren från vår senaste tävling.

Recept för kaka
250 gram fin mörk choklad
250 gram smör
6 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl

Använder alltid silikonformar och varken ströar eller smörar dem, men det behövs om man har en form i exempelvis teflon.

Smält smör och hacka chokladen som sedan hälls i det smälta smöret. Rör till en slät och fin massa.

Vispa ägg och socker pösigt och blanda med smör/chokladblandningen. Häll i vetemjöl och rör om. Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen (näst längst ner brukar jag ha den på) i cirka 30 minuter. 
 
 När ytan börjar spricka är kakan klar - den får INTE stelna i mitten!
Låt kakan svalna och förvara i kyl minst en timme innan glasyren görs. Det går även att frysa in kakan, med mycket gott resultat!

Recept för glasyr
100 gram smör
100 gram fin mörk choklad
3/4dl honung

Hacka chokladen, smält smöret och rör ner den hackade chokladen. Rör till en fin och slät massa.
Tillsätt honungen och fortsätt röra.
Häll glasyren på kakan och stryk ut till jämt lager. Låt stelna.

Jag brukar sedan dekorerna med något fint. Senast med chokladlöv (penslat choklad på löv och sedan tagit bort lövet), men det går lika bra med någon färsk frukt. Jordgubbar är gudomliga att ha till.

/Recept av Desirée Larsen, vinnaren av chokladasken från chokladfabriken

9 kommentarer:

  1. Ser jätte god ut! Vilka Grader grädear du tårtan på I ugnen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom det inte stod i receptet så chansade jag och jag tror jag hade ca 200 grader!!

      Radera
  2. Hur många bitar blir det på en tårta? Den ser väldigt god ut! Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den räcker till många. Men om jag skulle uppskatta så mellan 8-10 pers. kanske fler till och med. Det beror ju lite på om man serverar tex. grädde till eller inte.

      Radera
  3. De var. Jätte äkligt

    SvaraRadera
  4. Ska choklad bitarna vara smälta av smöret när man ska hälla i äggen och socker blandningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chokladbitarna kommer att smältas av det varma smälta smöret och detta ska vara smält innan man häller i äggen och sockret.
      /Victoria

      Radera
  5. Kan man laga kakan i en teflonform, som man smörar och bröar om man inte har en silikonform?

    SvaraRadera
  6. Vill bara skriva att den här tårtan är så otroligt god. Har gjort den många gånger och den önskas på flera tillställningar! Ska göras till nyårsmiddagen ikväll också :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...