torsdag 5 januari 2012

Skållade havrerutor

Hembakat bröd är alltid godast men i bland kan det kännas krångligt att baka då det ofta är många moment och ingredienser. Här kommer ett väldigt enkelt och gott recept på ett perfekt bröd att mumsa på en lördagmorgon.



24 st.

Skållning
4 dl fiberhavregryn
50 gr smör/margarin
6 dl vatten

Efter skållning
50 gr jäst
1 dl vatten
1,5 tsk salt
2 msk honung
0,5 dl solroskärnor
5 dl vetemjöl
5 dl fint rågmjöl
ev. 1 msk brödkryddor

1. Mät upp havregryn och smör i en bunke. 
2. Koka upp vattnet och häll det över, rör om. Låt svalna till fingevärme, 37 grader.
3. Smula sönder jästen i 1 dl fingervarmt vatten, tillsätt vattnet, salt, ev brödkryddorna, honung, solroskärnor och nästan allt mjöl (spara ca 1 dl).
4. Arbeta degen kraftigt i ca 10 min i en assistent, 20 min för hand. Låt jäsa i ca 50 minuter.
5. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Tryck ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Snitta degen i ca 24 bitar med mjölad kniv eller degskrapa.
6. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. 
7. Sätt ugnen på 225 grader. 
8. Pensla med vatten och strö över havregryn. 
9. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. 

Ta brödet ur långpannan och låt det svalna på ett galler.



/Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...