lördag 21 januari 2012

Fudge

Nån dag innan jul fick jag sån lust att göra fudge. Jag tänkte att det mest passar till jul, men detta kan verkligen ätas när som! Därför lägger jag upp detta nu, efter jul och nyår. Underbart lördagsgodis!

Du behöver:
1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad

1. Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp under omrörning.
3. Koka tills smeten klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den klarar av att formas till en kula).
4. Ta genast av kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen.
5. Rör tills chokladen blandats helt och blivit tjock och häll därefter direkt upp på bakplåtspapper eller i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor med vass kniv.


Jag kan säga att dessa försvann i ett nafs!
 
Av någon anledning blev det lite smuligt, men för guds skull släng inte smulorna. Dom kan ni ha på glass eller fylla muffinsen med. Eller bara äta rakt av!


/Victoria

torsdag 19 januari 2012

Månadens sötsak - kanelbullar

Denna månaden har Söta saker, Therésia Erneborg, klassiker som tema i månadens sötsak. Så här kommer vår klassiker: Kanelbullar

Dag 1
5 gr jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Lös jästen i vattnet och rör sedan ner mjölet. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

Dag 2
150 gr rumstempererat smör el margarin
3 dl kall mjölk
15 gr jäst
1 sats surdeg (den i kylen)
1 tsk salt
2 msk honung
1 tsk malda kardemumma kärnor
5 dl vetemjöl
ca 6 dl vetemjöl special
1 ägg (för pensling)

Smula ner jästen i bunken, häll i mjölken och lös jästen. Tillsätt kardemumma, honung, salt och surdegen. Blanda väl. Klicka sedan i smöret och låt det blanda sig. Tillsätt därefter all mjöl. Om ni tycker att den är väldigt kladdig, tillsätt lite mer vetemjöl special, lite i taget. Låt därefter degen jobbas i ca 15 minuter.
Obs! Tänk på att degen ska vara rätt kladdig i början, den jobbar i hop sig efter ett tag.
När degen börjar släppa runt kanterna och bli blank och fin är den färdig.
Låt den nu jäsa i ca 1,5 timme.

Blanda nu ihop

200 gr mjukt smör
200 gr mandelmassa (riv den gärna)
2 dl socker
3 msk pulver till marsansås
1 msk vaniljsocker

Ta ur degen och dela i två bitar, kavla ut den ena delen till en rektangulär platta. Bre på smörmassan och strö ev på kanel. Rullar samman och skär i jämna bitar, lägg i muffinsformar. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullar mitt i ugnen, 200 grader i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.







/Victoria & Johanna

onsdag 18 januari 2012

Minimuffins med citron


Hej
Nu så här efter jul är man inte direkt sugen på att äta en massa tunga bakelser. Nu vill vi ha söta småkakor och små syrliga muffins. Minimuffinsen är perfekt som en liten munsbit till kaffet eller i fikakorgen. Baka och ta med till barnkalaset, jobbet eller tjejmiddagen.

Ca 24 st
 Ingredienser:
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljsocker
1 dl mjölk
1 citron, saft & skal

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rör mjukt smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Vänd ner det i smeten och tillsätt vätskan.
4. Riv ner citronskal från en hel citron (men bara det allra yttersta annars kommer det smaka beskt), dela den och pressa i saften, blanda väl.
5. Klicka ut smeten i muffinsformar. Använder ni riktigt små formar och muffinsplåt går det att fylla ända upp till kanten, just för att få dom sådär toppade. Annars fyll till 3/4 av formen. Grädda mitt i ugnen i 7-9 minuter.
6. Låt muffinsen svalna på bakgaller.
7. Toppa gärna med mumsig frosting.



/Victoria
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...