torsdag 19 januari 2012

Månadens sötsak - kanelbullar

Denna månaden har Söta saker, Therésia Erneborg, klassiker som tema i månadens sötsak. Så här kommer vår klassiker: Kanelbullar

Dag 1
5 gr jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Lös jästen i vattnet och rör sedan ner mjölet. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

Dag 2
150 gr rumstempererat smör el margarin
3 dl kall mjölk
15 gr jäst
1 sats surdeg (den i kylen)
1 tsk salt
2 msk honung
1 tsk malda kardemumma kärnor
5 dl vetemjöl
ca 6 dl vetemjöl special
1 ägg (för pensling)

Smula ner jästen i bunken, häll i mjölken och lös jästen. Tillsätt kardemumma, honung, salt och surdegen. Blanda väl. Klicka sedan i smöret och låt det blanda sig. Tillsätt därefter all mjöl. Om ni tycker att den är väldigt kladdig, tillsätt lite mer vetemjöl special, lite i taget. Låt därefter degen jobbas i ca 15 minuter.
Obs! Tänk på att degen ska vara rätt kladdig i början, den jobbar i hop sig efter ett tag.
När degen börjar släppa runt kanterna och bli blank och fin är den färdig.
Låt den nu jäsa i ca 1,5 timme.

Blanda nu ihop

200 gr mjukt smör
200 gr mandelmassa (riv den gärna)
2 dl socker
3 msk pulver till marsansås
1 msk vaniljsocker

Ta ur degen och dela i två bitar, kavla ut den ena delen till en rektangulär platta. Bre på smörmassan och strö ev på kanel. Rullar samman och skär i jämna bitar, lägg i muffinsformar. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullar mitt i ugnen, 200 grader i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.







/Victoria & Johanna

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...