lördag 15 december 2012

Knäck - en klassiker

Denna julen, precis som alltid, lagas det julgodis hemma hos oss.
Knäck måste finnas bland godiset, något annat accepteras inte i min familj.
Ett klassiskt recept som alltid fungerar, hittade detta på tasteline.se och har använt det i många år.

2 dl Grädde
2 dl Socker
2 dl Ljus sirap
2 msk Smör
1 dl Hackad mandel

1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt koka på ganska hög, jämn värme.
 
2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt, ett tips är att gnida in brickan med lite olja, då står formarna lite mer stabilt.
 
3. Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar. Kolla annars med en termometer, vid 128-130 grader är knäcken hård. 

4. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du sötmandeln. 

5. Häll eller skeda smeten i formarna.

/Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...