tisdag 14 augusti 2012

Vetelängd, kanel & sylt

Hej
Först och främst vill jag säga att det värmer så oerhört mycket att vi fått så mycket fina kommentarer på bloggen trots att inläggen inte flödat under sommaren. Men, det blir så när semestern kommer. Vi spenderar tiden mer utomhus och mindre inne. Bakandet har kommit i sista hand ska jag erkänna. Nu när hösten kommer och vi båda börjat jobba kommer inläggen komma glesare än innan. Vi hoppas att ni förstår!

Men häromdagen fick jag åter tillbaka baklusten och det ska såklart vara enkelt. I alla fall hyfsat enkelt med normala ingredienser, det fick bli en vetelängd med smak av kanel och hallonsylt. Jag tog lite vad som fanns hemma, man behöver inte göra det så svårt.

Ingredienser
2-3 längder beroende på hur stora du vill ha dem
50g jäst
150g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
15-16 dl vetemjöl

Fyllning
75g smör
1dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
Alt. ca 2 dl sylt/längd. Allt efter smak.

Garnering
Ägg
Pärlsocker

Gör såhär
1. Smula jästen i en bunke, använd gärna bakmaskin. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt).
2. Häll vätskan över jästen, lite först så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet. Arbeta till en smidig deg, låt den gärna vara något kladdig annars blir kakan lätt torr. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Gör fyllningen: Lägg det mjuka smöret i en skål, tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda ihop.
5. När degen jäst klart ta upp den på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i 2 eller 3 bitar.




















6. Kavla ut bitarna på ett mjölat bakplåtspapper på en plåt. Bred sedan på fyllningen i mitten av degplattan. 




















7. Skär skåror med en degskrapa eller kniv. Försök att få till lika många på varje sida och ungefär lika breda.




















8. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra. De måste överlappa varandra så att de inte går upp under gräddningen. Det är inte alls så svårt som det ser ut eller låter.
9. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min innan den gräddas.
10. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min.

Vetelängden är som godast när den är nygräddad, efter att den svalnat en stund. Men vill man inte äta direkt går det jättebra att frysa och ta fram till sensommarfikat. Bra att ha i frysen till de där oplanerade fikastunderna.
Lycka till!!!

/Victoria

6 kommentarer:

  1. Lägg av!!!

    Det där såg ju så där gott ut att jag överväger att offra ett par kilo plus på min pågående viktminskning.

    Gott!!

    SvaraRadera
  2. Hur många grader ska det vara på ugnen? Jag använder ett recept som jag gör kanelbullar av och där står det 5-7 min i 200 grader varmluft. Jag förstår ju att längderna behöver bakas längre, men i hur många grader?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 200 grader :) måste ha missat det och ber om ursäkt.

      Radera
  3. Då kanske du skall lägga till graderna i ugnen i Gör Så HÄR

    SvaraRadera
  4. Jag har försökt men det är något fel på sidan.
    /Victoria

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...