fredag 4 maj 2012

Pinocchiotårta

Spenderade påsken hos mina underbara svärföräldrar. 
Svärmor bakade en mycket god och enkel tårta till långfredagen.
Lite som en sockerkaka med maräng på och med en massa grädde och frukt! 
Kallas även Pinocchiotårta.


Sockerkaksbotten
100 gr mjukt smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
0,5 dl mjölk
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Maräng
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
flagad mandel
----
3 dl grädde
Valfri frukt

1. Vispa smör och socker poröst. 
2. Vispa ner äggulorna, en i taget. 
3. Tillsätt mjölken under omrörning. 
4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. 
5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Smöra pappret! Bred ut smeten (den är tjock i konsistensen).
6. Marägen: Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett hårt skum, häll i resten av 
 sockret och vispa en stund till. 
7. Bred ut marängen på sockerkakssmeten och toppa med flagad mandel. 
8. Grädda i 150 grader i 40-45 min i nedre delen av ugnen.
9. Låt svalna och skär kakan mitt i tu, alltså i två lika stora delar. 
10. Bred på 3 dl vispad grädde på ena halvan. Lägg på valfri frukt, vi hade mandarinklyftor. 
11. Lägg den andra halvan ovanpå grädden.
Bygg ihop tårtan strax innan servering, den håller sig en dag i kyl men smakar absolut bäst samma dag!

/Johanna

2 kommentarer:

  1. En riktig classicker. En favorit bland kunderna när jag jobbade i café . Vi blandade alltid ner Farsta bär i grädden . Super gott

    SvaraRadera
  2. Denna kallar vi mormortårta, mormor bakade alltid den till mig vid födelsedag och namnsdag :) Vi har grädde och mosade jordgubbar i mitten. Min favorit. Finns en variant som heter kalastårta i kokboken vår kokbok.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...