söndag 1 april 2012

Peacan pie

För ett tag sen fick jag önskemål om att göra just denna pajen, pekannötspajen. Otroligt god, söt och krämig. Jag har länge velat testa och hittade ett amerikanskt recept som jag översatte. Inte alls så komplicerat som det låter!

Sedan fick kakan följa med hem till goda vänner och den blev helt klart uppskattad. Serverad med en klick äkta vaniljglass, ljuvligt!

Pajskal
175 g mjöl
0,5 tsk salt
113 g osaltat smör
(eller så tar man bort saltet och använder saltat smör)
30-60 ml iskallt vatten

Fyllning
210 g mörkt muscovadosocker
160 ml Lyle´s golden syrup alt. ljus sirap.
1 tsk rom eller bourbon
56 g smör
3 stora ägg
60 ml grädde
150-200 g pekannötter, hackade


Börja med pajdegen:
Använd matberedare. Sätt mjöl, salt och socker och kör i matberedaren. Tillsätt sedan smöret som är delat i mindre bitar, rör till en jämn deg. Häll sedan i vattnet i en långsam stråle, degen är klar när det går att nypa den utan att den varken kladdar eller faller isär. Kör helst inte mer än 30s. Rulla till en stor boll och plasta in, sätt i kylen i ca 30 min.

När degen vilat klart ta fram den och börja kavla ut den till en form som är ca 23 cm. Vänd på degen ofta och snurra den vid varje kaveltag så blir det jämnt fördelat. Övning ger färdighet!!

Pekannötsfyllningen:
Gör fyllningen i en stor tjockbottnad kastrull. Hetta upp muscovadosockret, syrup/sirap, rom och smör tills det kokat upp. Rör hela tiden. Tag bort från plattan och låt svalna till rumstemperatur. Under tiden tar du en liten skål och vispar lätt äggen, med en gaffel. När fyllningen svalnat häll på äggen.
Starta ugnen på 180 grader och hacka pekannötterna.

Lägg sedan nötterna i botten av pajskalet och häll sedan över fyllningen. Grädda i 180 grader i ca 45-50 min i mitten av ugnen, tills fyllningen satt sig. Man kan skaka lite på formen så ser man om det fortfarande är lös smet. När det är 8 min kvar lägg ev. på pekannötter som dekoration på pajen så kommer dessa att rostas under tiden pajen gräddas klart.


Servera pajen varm eller ljummen tillsammans med en klick vaniljglass!!!
Ljuvligt...

/Victoria

1 kommentar:

  1. Hej!

    Ta jättegärna en titt på nätbutiken missalicia.se, där hittar du spännande brittiska märken!

    Vänliga Hälsningar,
    Miss Alicia

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...