lördag 4 februari 2012

Kraftigt nyttigt rågbröd


Här kommer ett bröd som är mustigt, grovt och nyttigt. Ett bröd som man ska äta hyfsat tunna skivor av. Jag har gjort lite räkenskap och kommit fram till att en skiva bröd på 30g innehåller 120kcal. För er som vill veta. Alltså innehåller brödet 4kcal/gram.
Jättegott!!!



Fördeg
3 dl vatten
10 g jäst
3 dl vetemjöl

Deg
5 dl vatten
1 dl lättmjölk
1 msk honung
1½ msk salt
8 dl grovt rågmjöl
2 dl linfrö
3 dl pumpakärnor eller solroskärnor
11-12 dl rågsikt

1. Rör ihop ingredienserna till fördegen. Låt den jäsa i 4
 timmar övertäckt med plastfolie. 2. Blanda sedan fördegen med vatten, mjölk, honung, salt, rågmjöl, linfrö, kärnorna och sist har du i rågsikten. Ta lite i taget och ta ej för mycket för då blir brödet torrt. 3. Dela degarna i två brödformar, låt degen jäsa ytterligare 4 timmar under bakduk. Gärna på ett varmt ställe, typ ovanför kylen. 4. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla degen med vatten och nagga den med en gaffel. Strö över kärnorna. 5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 70-75 min. Ta ut brödet och grädda ytterligare 5 min utan brödformen.
Låt brödet svalna innan du lägger det i en plastpåse för förvaring.






 /Victoria

2 kommentarer:

  1. mmm , Det ser Gott Ut !^^
    (www.HaNzA.devote.se)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt gott, mättande och mycket smak :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...