För ett tag sen hade vi goda vänner på middag och jag hade inte en aning om vad jag skulle göra till dessert. Satt då och kollade på Sveriges mästerkock och fick tipset om denna tårtan. Helt fantastisk god, lagom krämig och inte för söt. Jag kopierade receptet rakt av denna gången eftersom jag är lite rookie på tryffel. Men, denna kommer ni antagligen se fler varianter av för detta kommer jag göra om! Nästa tårta kanske blir med vit choklad eller mjölkchoklad?!
Vad hade ni gjort den med?
Mandelbotten
150 g mörk choklad, 70%
200 g mandelmassa
4 st äggulor
1 dl strösocker
3 msk kakao
Mockatryffel
800 g mörk choklad, 70%
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0.5 dl strösocker
2 dl starkt kaffe, varmt
4 msk konjak
50 g smör, rumsvarmt
Garnering
200 g mörk choklad
Gör såhär:
Mandelbottnen:
1. Sätt ugnen på 175 grader, spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform ca 24 cm i diameter.
2. Dela chokladen i bitar och smält den antingen över vattenbad eller i micron. Ställ det åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint.
3. Vispa ihop äggulor och mandelmassa till en kräm.
4. Vispa äggvitorna till ett vitt skum, häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa.
5. Sikta ner kakao i mandelmassa- och äggsmeten.
6. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
7. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnen svalna.
Moccatryffeln:
8. Hacka chokladen fint med kniv.
9. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen.
10. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
11. När chokladen börjar svalna rör i det rumsvarma smöret.
12. Fördela tryffeln över bottnen i formen och ställ kallt till serveringen. Detta går absolut att göra en eller två dagar innan.
ENJOY
/Victoria
Mumma!!!!! Men du måste ju skriva vad det är för god sås du har till! :)
SvaraRaderaAbsolut!! Det kommer under dagen!
RaderaChoklad och hallon är så gott tillsammans
SvaraRaderaJa visst är det!!!
RaderaGud så gott!! :)
SvaraRaderahade ingen konjak hemma, fungerar det med whiskey eller kanske utan?
SvaraRadera