lördag 14 januari 2012

Hamburgerbröd

Hemma hos oss är det hemmagjorda hamburgare som gäller. En av helgfavoriterna hos oss alla. Nu är jag inte lika ambitiös var gång, men denna gången valde jag att baka mina egna bröd, lite godare och lite nyttigare.



25 gr jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk honung
1 dl rågmjöl
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl special

Värm vattnet till 37 grader(fingervarmt).  Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen smält. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, honung och rågmjöl. 
Häll i salt och nästan allt vetemjöl. Arebeta ihop till smidig deg, 10 minuter. 
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader, gärna med mjukånga om den funktionen finns på din ugn. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den. Dela degen i 10 delar (el. fler) och forma dem till runda bullar. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i fröna. 
Lägg dem sen med frösidan uppåt på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 10 minuter under bakduk.

Lägg bakplåtspapper direkt på bullarna och lägg en tom plåt ovanpå bullarna och tryck till ordentligt, så att alla bullarna blir tillplattade. Ta bort plåten och bakplåtspappret och lägg tillbaka bakduken över bullarna igen. Låt jäsa i30-45 minuter. Grädda dem mitt i ugnen 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Tips: Dela ett paket jäst diagonalt från det ena hörnet till det andra. Då får du exakt 25 gram.












/Johanna






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...