onsdag 9 november 2011

Mormor Britas vaniljkaka

Denna kakan förknippar jag med min mormor, precis som Mazarinkakan. Den kvinnan kan baka. Jag ringer henne hur ofta som helst och får tips och nostagiska recept som ligger mig varmt om hjärtat.
Denna kakan kallas även för Sverigekakan eller Pensionärskaka.

3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kokande vatten, vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i smord och bröad form (22 cm i diameter). Grädda i 175 grader, ca 45 minuter, längst ner i ugnen. Stickan ska vara torr.

Fyllning
Smält smöret. Tillsätt mjölken och koka i 2 minuter. Rör ner vaniljsockret.

Dela kakan och häll över vaniljsmöret på båda delarna och lägg sedan ihop dessa igen. Låt kallna.

Innan
du serverar den pudra gärna över florsocker. 



4 kommentarer:

  1. Hej! Vanilj kakan ser gudomlig ute =)
    MVH
    Vardaxlyx!

    SvaraRadera
  2. Å den där brukade min faster laga när hon var i livet. Som jag saknar henne och kakan!

    SvaraRadera
  3. Fantastisk kaka! Undra vem som tjatat sig till den ;)

    SvaraRadera
  4. Åh, nu blir jag nostalgisk... Kakan, mormor och Johanna är fantastiska!/Stolt mamma

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...