lördag 19 november 2011

Marängkolatårta

Ännu en godsak som serverades på Mios kalas. Mycket uppskattad vill jag lova. Men det ligger lite tid och tålamod bakom. Prova, ni kommer inte ångra er!

Dag 1: Koka en oöppnad burk med sötad kondenserad mjölk. Denna ska kokas i ca 4 timmar. Den måste vara övertäckt med vatten hela tiden. Kan lova att resultatet är värd tiden det tar. Ut kommer den godaste kolasåsen jag någonsin ätit. När den är klar låt den svalna. Låt den gärna stå framme till dagen efter, då tårtan ska bakas.

 Dag 2

Marängbotten

3 äggvitor
1½ dl strösocker
150-200 gram mandel, fin hackad.


Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum med någon droppe citronsaft. Tillsätt socker lite i taget under vispning. Marängen ska bli riktigt styv. Vänd sist ner den hackade mandeln försiktigt. Bred ut en rundel på ett bakplåtspapper, ca 2-3 cm tjock. Grädda i 150 grader i ugnen ca 45 minuter. Håll uppsikt så den inte bränns. Den ska börja bli torr i kanterna och kan spricka lite i kanten.

Låt den svalna. Bre sedan på kolasåsen och på den lättvispad grädde. Sikta över kakao. Servera!

/Johanna

1 kommentar:

  1. Åååå måste testa. " Kokt" kondenserad mjölk är ju bara så gott och tillsammans med maräng kan det väl inte bli annat än succé :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...