söndag 2 oktober 2011

Mixed fruit cobbler - en söndagsdröm




En söndagsdröm är precis vad denna paj är, med en härlig blandning av syrliga bär och söt socker. Jag är tveksam att de serverar pajen tillsammans med vaniljsås i USA, men jag gör det i alla fall. Jag har en liten svaghet för vaniljsås!
Den här pajen är mjuk och saftig men "crunchy" på toppen. Smeten är en god blandning mellan smulpaj och sockerkaka.

1 form/6 personer
Cobblersmet
100g smör
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Skal av en citron
1 nypa salt
½ dl strösocker
½ dl kaffegrädde
1 dl kokosflingor

Fyllning
1 liter blandade bär
1 dl råsocker
3 st persikor

50g mandelspån

Sätt ugnen på 180 grader. Tärna smöret i små bitar och blanda ihop det med vetemjöl, vaniljsocker, salt, bakpulver, rivet citronskal och strösocker. Tillsätt kaffegrädden, lite i taget och rör ner kokosflingorna. Blanda bären med råsocker och klyfta persikorna. Varva bär, frukt och smet i en ugnsfast form (ca 20x15 cm). Strö över mandelspån och grädda den i mitten av ugnen i ca 25 min.

Tips
Det går lika bra att använda frysta bär, men tänk då på att antingen tina upp dom innan eller häll lite potatismjöl på bären. Annars är risken att de avger mycket vätska och pajen simmar. Detta gäller väl egentligen alla bärpajer.

Senare kommer veckans sista bakverk som pga sjukdom har hamnat en dag för sent. Men vad gör det!? Missa inte Devils food cake för allt i världen.

/V

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...