tisdag 18 oktober 2011

Grekiskt lantbröd - ny variant

För ett tag sen gick jag in i en bubbla, en surdegsbubbla. Kom fram till att inte alla har tid eller vill sätta en riktigt surdeg (knappt jag själv heller) så då började jag testa mig fram, läste på en massa och hittade detta recept från Leila. Fantastiskt!
Gjorde om recepten lite och kombinerade ihop detta goda bröd.

2 Bröd

Dag 1

5 gr jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
 Rör ut jästen i vattnet, rör ner mjölet, täck över och låt stå i kylen till dagen efter.

Dag 2

1 Sats surdeg (den som stått i kylen)
15 gr jäst
3 dl kallt vatten
1,5 msk sallt
1 msk ljus sirap
10 dl vetemjöl special


Lös upp jästen i vattnet, rör sen ner surdegen, sirap, salt. Tillsätt mjölet, spara ca 1 dl till utbaket. Låt degen knådas i ca 15 minuter. Degen ska vara lös men inte rinnig. Täck över och låt jäsa i ca 1,5 timme.
När degen jäst klart stjälp upp den och dela den i två bitar. Forma degen till ett runt bröd utan att knåda, om man knådar trycks alla fina luftbubblor som bildats under jäsningen bort.
Täck nu över och låt bröden jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Gör tre snygga snitt över bröden och strö över mjöl. Sätt in brödet mitt i ugnen och släng in 1 dl vatten på botten av ugnen, stäng ugnluckan fort. Sänk nu värmen till 220 grader och låt bröden grädda i ca 40-50 minuter. Bröden ska få rikligt med färg.

Låt svalna övertäckta på galler.

/ Johanna


Glöm inte att rösta på bloggen  
Klicka på bilden ovan för att komma till röstningen.

2 kommentarer:

  1. låter ju gott men nu måste jag alltså köpa en minivåg så jag kan väga upp 5 gr :)

    SvaraRadera
  2. Absolut! Det är väl värda pengar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...