onsdag 14 september 2011

Tillbehör till ditt goda surdegsbröd

När man väl fått till detta mirakel, denna smakupplevelse, är det ju dags att äta. Less is more, man behöver inte mer än smör för att smaklökarna ska jubla av glädje. Men för att spä på denna lycka ytterligare kommer här två tips på goda tillbehör. 

Björnbärsmarmelad

6 dl björnbär
2 dl ljust muscovadosocker
2,5 dl syltsocker
1 färsk vaniljstång

1. Lägg bären i en kastrull ihop med sockret, båda sorterna.
2. Skär vaniljstången längs med, skrapa ur fröna, lägg i kastrullen. Lägg även i stången, den ger otroligt mycket smak. 
3. Låt nu allt skjuda i ca 20 minuter.
4. Koka burken, detta för att den ska vara så ren som möjligt, vilket gör att marmeladen håller längre.
5. Häll upp marmeladen i burken, låt svalna.




                                                                Rabarber & Vaniljmarmelad

500 gr rabarber
1 vaniljstång
3 dl syltsocker

1. Skiva rabarbern i 2-3 cm skivor. 
2. Dela vaniljstången längs med, skrapa ur fröna, lägg även i stången i kastrullen.
3. Rör i sockret.
4. Låt sjuda i ca 20 min.
5. Koka burken, se ovanstående recept.
6. Häll upp och låt svalna.

Avnjut nu era goda smörgåsar på en lördagmorgon eller varför inte bara lyxa till det en tisdagskväll ihop med god kopp te.





Ps. Håll tummarna för att min kära surdeg överlever denna gång. Just nu sväller den så att det känns som jag odlar biokemiska vapen i köket.
Klarar den sig, kommer det inom kort bilder och recept på världens godaste baguetter.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...