onsdag 14 september 2011

Grekiskt lantbröd

Har under kvällen fått lite förfrågningar om ett recpet på ett gott surdegsbröd, så här kommer ett. Rustiskt och riktigt gott bröd som passar både på frukostbordet som till ostbrickan.

Grekiskt lantbröd 
1 limpa

15 g färsk jäst
4 dl ljummet vatten
1,5 msk salt
5 dl vetesurdeg
1 msk ljus sirap
ca 10 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt surdeg och sirapen.
Tillsätt 5 dl mjöl och låt degen knådas i ca 6 minuter. Tillsätt nu resten av mjölet, låt knåda i ytterligare 6 minuter. Nu ska saltet i och kör sedan degen i 6 minuter. Detta är för att jästen skall trivas som bäst, salt "äter" jäst. Kör degen tills den är mjuk och elastisk, den skall vara lite kladdig.


Jäs degen i bunken under bakduk i ca 2 timmar. Knåda degen med extrem försiktighet, vi vill inte ta bort de fina luftbubblorna som bildats under jäsningen. Baka ut den till ettrunt bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och jäsbrödet under bakduk i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör tre snitt i brödet med en kniv, ställ in plåten i mitten av ugnen.Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten, stäng luckan snabbt. Detta för att brödet ska få en fin skorpa, den krackelerar även fint då.  Sänk värmen till 220 grader och grädda
i 40-50 minuter, tills bröden fått ordentligt med färg. Mitt såg nästan ut att brännas.


Segt, saftigt och gott



3 kommentarer:

  1. du e bara för go :)

    föresten har du något gott bröd som är lätt att baka och som man inte behöver massvis med ingredienser till..

    SvaraRadera
  2. Jepp, fixar jag snart! Gillar du äpple i bröd?

    SvaraRadera
  3. Kan slå ett slag för Rågabullarna som Victoria bakade i veckan om du är sugen på något gott!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...