lördag 3 september 2011

Surdeg

Har fått lite frågor gällande surdeg. Detta nästan omöjliga hälsofenomen. 
Det är rätt många saker som spelar in för att lyckas. Men här kommer lite recept och tips.

Recept

Dag 1
1,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl ljummet vatten
0,5 msk ekologisk honung

Rör ihop till en jämn smet i en glasburk, låt stå i ett varmt utrymme ca 22-26 grader. Lägg på locket men dra inte åt det, degen behöver syre för att "leva".
Rör försiktigt morgon och kväll.

Dag 3
0,5 dl ljummet vatten
0,75 dl ekologiskt vetemjöl

Rör ihop, ställ tillbaka.

Dag 4 
0,5 dl ljummet vatten
0,75 dl ekologiskt vetemjöl

Rör ihop och låt stå en dag till. 
Nu är det dags att baka eller om detta inte är planerat ställ den då i kylen, dra åt locket. 

Det ska bubbla i surdegen, inte så att det ser ut som det kokar, utan det ska bildas massor av små bubblor på ytan.

Om man undrar så finns det en mycket bra anledning till att man bör ha ekologiska varor i sin surdeg. Mjölet innehåller fler mineraler och naturliga jästsporer när det är färskt och ekologiskt. Detta gynnar tillväxten i din surdeg. Det är som sagt även viktigt att man använder färska produkter. 

Ge inte upp, det kan ta lite tid innan man lyckas. Kan berätta att jag förvarar min surdeg ovanpå kylen och brevid förstärkaren i tv-bänken. Knäppt? Jepp, men det fungerar. Ta gärna tempen på stället du ställer degen på, det kan spara tid och tårar.

Satte min surdeg i dag och kommer lägga in bilder på hur den utvecklas, om jag nu lyckas vill säga.

Lycka till!

En surdeg efter ca 5 dagar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...