Recept 30-35 st100 gr rumstempererat smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
0,5 tsk salt
1 msk socker
0,5 dl hemmagjort vaniljsocker (vid intresse av hur jag gör, säg gärna till)
1 tsk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl special
1. Värm mjölken till ca 37 grader (fingervarmt)
2. Smula ner jästen i assistenten.
3. Häll på mjölken och låt jästen lösa upp sig.
4. Tillsätt socker, kardemumma, vaniljsocker.
5. Klicka i smöret, läs nertill varför.
6. Tillsätt 5 dl mjöl, låt knåda ett tag ca 5 minuter, tillsätt då salt och resten av mjölet. Knåda till degen är slät, blank och släpper från kanterna.
7. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
8. Baka ut bullarna.
9. Låt jäsa ca 30 minuter till.
10. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
11. Baka mitt i ugnen 8-10 min i 250 grader.
NJUT!
En liten fotnot:
Genom att tillsätta saltet sent i degen skyddar man glutenet. Gluten behövs för att få fylliga och luftiga bröd/bullar. Gluten behöver även tid att "ta till sig" vätskan, saltet "tar" vätska.
Kanske svårt att förstå, men man märker skillnad.
Smält smör absorberas lättare av mjölet än mjuk smör och ger en tyngre konsistens på brödet. Det fasta smöret, alltså inte smält, binder mer luft i degen vilket ger ett luftigare och mjukare resultat.
/Johanna
Gud så gott :) ska genast gå ut till dig i köket och ta en!
SvaraRaderaDessa kan jag verkligen rekommendera!! Lovely!
SvaraRadera