Här är den nu, päronkakan från himmelriket. Den underbara kombinationen av päron och massa mandel ger detta goda resultat.
Hittade ett recept i en tidning som jag blev inspirerad av och bakade en egen version.
Päronkaka
Mördeg
125 gr smör
0,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 äggula (spara äggvitan)
Fyllning
125 gr mandlar
4 st bittermandlar
1 tsk vaniljsocker
125 gr rumstempererat smör
1,5 dl socker
2 ägg
1 äggvita
4-5 päron
Flagad madel till garnering
1. Använd matberedaren till att köra ihop en mördeg. Tryck ut den i en springform, ca 24 cm diameter. Degen ska gå upp ca 3 cm på kanten. Ställ i kylen för att vila i 30 minuter. Ställ ugnen på 175 grader.
2. Förgrädda pajskalet i 8 minuter.
3. Mal mandlar och bittermandlar, går bra att göra i en matberedare. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg och äggvitan, lite i taget, annars spricker smeten gärna. Rör tillsist ner mandeln och vaniljsockret.
4. Skala och skär päronen i 4 delar, kärna ur. Lägg päronen jämt runt i formen. Bre över mandelkrämen och strö till sist över den flagade mandeln.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Servera gärna med vaniljglass, vaniljsås eller creme fraiche. Man tar det man tycker bäst om helt enkelt. Kan lova en smaksensation!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar