En helt ljuvlig efterrätt som kommer sätta era bakkunskaper på prov.
Men jag säger som vanligt, alla kan baka.
Planera, läs noga och sätt igång, ni kommer inte ångra er.
Tänk er en vaniljsås fast en fluffig sådan.
Chiboust
4
st
gelantinblad
Sockerlagen
120 g socker
1 dl vatten
120 g socker
1 dl vatten
Marängen
125 g äggvita
20 g socker
125 g äggvita
20 g socker
"Vaniljmjölken"
2.5 dl mjölk
1 st vaniljstång
2.5 dl mjölk
1 st vaniljstång
Äggsmeten
120 g äggula
25 g socker
25 g maizenamjöl
120 g äggula
25 g socker
25 g maizenamjöl
1. Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten.
2. Dela vaniljstången och skrapa
ur kärnorna.
3. Lägg vaniljstången och fröna i mjölken och låt den få ett uppkok, detta i en tjockbottnad kastrull. Ta från värmen och låt stå.
4. Koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Använd termometer.
5. När
sockerlagen är 110 grader kan du vispa äggvitan och sockret till en
fast marängsmet.
6. När sockerlagen når 122 grader häller du den med
tunn stråle och under kraftig vispning i marängsmeten.
Vispa
tills marängen når rumstemperatur, detta tar inte så lång tid som det kan verka.
7. Vispa äggula, socker och maizena luftigt och ljust.
8. Ta ur vaniljstången ur mjölken och häll ner den i äggsmeten.
9. Häll blandningen i grytan och koka upp den mycket försiktigt och under omrörning, den ska bli krämig.
10. Ta krämen från plattan och lägg i gelatinbladen, rör krämen slät.
11. Vänd direkt ner krämen i marängen, försiktigt.
12.
Häll upp hela blandningen i portionsformar, glas eller i vad ni vill ex
en springform eller vacker glasskål. Täck med plastfolie och ställ i
kylen.
Låt stå i ca 4 timmar.
Låt stå i ca 4 timmar.
Serverva som den är, med era favoritbär eller som jag gjorde, med den godaste kolasåsen jag någonsin smakat. Egengjord såklart.
Recept kommer i morgon.
Smaklig spis mina vänner.
Kom gärna tillbaka och säg vad ni tyckte och hur tillagningen gick.
Kram Johanna
Låter som en dröm. Hade jag bott i närheten så hade jag bjudit in mig själv på efterrätt :P
SvaraRaderaDu är så välkommen! Säg till när du är i krokarna så bjuder jag!! :)
RaderaLåter så j-vla gott! En efterrätt precis i min smak :) har beställt den av mina föräldrar på fredag så hoppas kolasås-receptet kommer snart så får s vara mitt bidrag till fredagsmyset :)
SvaraRaderaKolasåsen kommer i kväll :) / Johanna
Radera