torsdag 28 juni 2012

Ventårta

Moa, min lillasyster, tog socionomexamen nyligen. 
Grattis till henne!
Hon ville ha en tårta som vi åt mycket som barn, en ventårta. 
Den heter så för att vår mamma åt den första gången på just ön Ven.
Väldigt lik mandeltårtan jag la ut för ett tag sen, det som skiljer dem åt är bara mängden smör i smörkrämen/kolakrämen. Den är mindre smörig, om man nu föredrar det.
Väldigt bra tårta om man har stor bjudning, då den lätt bakas i långpanna.

Botten
4 äggvitor
1,75 dl socker
125 gr mandel

1. Vispa äggvitorna till skum, vispa ner sockret. Smeten ska vara hård.
2. Mal mandeln och vänd ner i smeten.
3. Fördela smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Man kan välja att göra den rund eller rektangulär.
4. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i ca 25-30 minuter.
 Låt kallna.

Kolasmörkräm
8 äggulor
150 gr smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

1. Lägg allt i en kastrull (skär smöret i små bitar).
2. Koka upp, rör hela tiden, detta är viktigt då äggulan annars kan klumpa, låt sjuda i ca 1 minut.
3. Låt krämen kallna.

Bred ut kolasmörkrämen på botten, bre sedan på vispad grädde och dekorera med de bär du tycker bäst om.


/Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...