söndag 25 mars 2012

Våffeldagen - Belgiska våfflor

God förmiddag!!
Idag är det äntligen dags för våffeldagen, kanske har ni redan tjuvätit våfflor? Det har ju serverats ett tag nu. Jag älskar våfflor, men speciellt Belgiska. De är lite tjockare och smeten ser något annorlunda ut. Annars gräddas de precis som "vanliga" våfflor.
Du måste visserligen ha ett speciellt våffeljärn som är till för just Belgiska våfflor. Jag fick låna av svärmor.

Ca 12 st
2 st ägg
125 g smör
2,5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
en nypa salt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl

1. Separera äggvitorna från äggulorna, se till att det inte kommer någon äggula alls i äggvitan.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Sätt till mjölk och vatten. Värm tills den når ca 37 grader, fingervarmt.
4. Smula jästen i en bunke och häll på degvätskan, rör tills jästen lösts upp.
5. Tillsätt salt, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och äggulor och rör tills det blir en slät smet.
6. Vispa äggvitorna fluffiga och toppiga. Testa genom att vända bunken upp och ner, om äggvitan stannar kvar är det ordentligt vispat.
7. Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten och låt den vila i ca 20 min.
8. Grädda våfflorna. Pensla järnet med smör. Grädda ca 3-5 min.
Servera med vispad grädde och sylt.



/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...