torsdag 8 mars 2012

Godaste vårbullarna med vanilj!

Är det inte fantastiskt nu när våren börjar närma sig? Jag får såna vårkänslor att det spritter i hela kroppen.
Så, vad passar inte bättre än härligt goda vaniljbullar till första fikan på altanen! Söta små vaniljbullar som passar alla i familjen, stor som liten.


1 sats, 40 små bullar
25 g jäst eller 1 påse torrjäst för söta degar
100 g rumsvarmt mjukt smör/margarin
2,5 dl mjölk (37 grader vid jäst & 40 grader vid torrjäst)
1 dl socker
0,25 tsk salt
0,5-1 tsk kardemumma
ca 6-7 dl vetemjöl

Fyllning
100 g mjukt smör
100 g mandelmassa (riv den gärna)
1 dl socker
1,5 msk pulver till marsansås
0,5 msk vaniljsocker

Pensling
Uppvispat ägg + råsocker eller pärlsocker

Gör såhär (vid användning av färsk jäst):

1. Smula jästen i en bakmaskin.
2. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Rör ner lite av mjölken i jästen så den löser sig.
3. Häll sedan på resten av mjölken, salt, kardemumma och socker.
4. Sätt i hälften av mjölet och blanda så att allt blir en deg.
5. Sätt i det mjuka smöret, det ska ej vara smält och resten av vetemjölet.
6. Arbeta degen mjuk och smidig. Tänk på att degen inte ska vara helt kladdfri. Du ska kunna känna på den med utsidan av fingrarna och det ska precis fastna lite grann deg. Arbeta den ca 10-15 min i bakmaskin.
7. Jäs degen i ca 45-60 min med en bakhandduk över. Använder du torrjäst kan det behövas längre jästid.
8. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Vill du göra små bullar dela degen i två, annars behåll den som en stor.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Kavla ut en rektangulär form ca 5mm tjock. Bred på fyllningen jämnt fördelat över degen. Rulla ihop degen, börja uppifrån långsidan och rulla nedåt. Skär 2-3 cm tjocka bitar och fördela i formar på en plåt.
11. Jäs bullarna på plåten i ca 30 min, övertäckta av bakduk.
12. Pensla bullarna med ägg och strö på antingen råsocker eller pärlsocker.
13. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8-10 min.

LYCKA TILL!!!


/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...