lördag 11 februari 2012

Vit chokladglass/mousse på lyxigt sätt!


Här kommer en variant av en blandning mellan glass/moussetårta, men så god! Det blir en seg mandelbotten och en söt krämig fyllning med färska bär på toppen. Det är lite jobb med den här tårtan, men jag tycker att det är värt besväret. Du kan göra den i förväg och förvara den i frysen tills det är dags att äta. Varför inte fira alla hjärtans dag med denna goding?!


Mandelbotten
300g mandelmassa
2 ägg
2 msk potatismjöl

Fyllning
5 dl vispgrädde
200g vit choklad
2 ägg
(ev. 2 msk konjak)

Garnering
125 g vit choklad
2 pkt färska blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en springform ca 23 cm i diameter.
2. Riv mandelmassan. Vispa upp äggen och blanda med mandelmassan och potatismjölet.
3. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20 min i den nedre delen. Låt kakan kallna. Tag bort kakan från formen, diska formen och lägg tillbaka kakan.
4. Fyllning: Vispa grädden. Smält chokladen antingen i vattenbad eller i micron. Vispa upp äggen i en stor bunke. Sätt i chokladen under kraftig omrörning och rör sist ner grädden. Häll ut moussen över kakan. Det kommer rinna ner en del på kanterna, men det ska vara så.
5. Ställ kakan kallt innan du dekorerar den. Efter dekoreringen ska den frysas i minst 3 timmar.

Dekorering: Smält 125g choklad. Använd vanliga pepparkaksformar för att få dem i det mönster du vill, låt chokladen stelna och tryck sedan fast den på kanterna av tårtan.
Tänk på att tårtan smälter snabbt så det gäller att jobba snabbt med chokladen.









/Victoria

2 kommentarer:

  1. åhh detta låter ju hur gott som helst.. :) man kan ju göra bara själva glassen med :)

    SvaraRadera
  2. Ja det kan man säkert :) kram Johanna

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...