fredag 7 oktober 2011

Mandelbröd med torkad frukt




Ett underbart surdegsbröd gjort på både vete och råg. Ett riktigt lyxigt bröd som smakar lika bra till frukosten som till fredagsmyset. Brödet har lång hållbarhet pga den söta frukten.






1 Bröd
6 dl torkad frukt (russin och aprikoser)
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten, ca 30-35 grader
½ dl mörk sirap
1 1/4 msk salt
½ dl surdeg av råg
½ dl surdeg av vete
3 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl special
3 dl sötmandel

Lägg russinen i blöt i ca 30 min. Låt dem sedan rinna av ordentligt. Skär aprikoserna i små bitar. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt sirap, salt och båda sorterna surdeg. Tillsätt rågmjölet och lite vetemjöl i taget. Knåda degen på medelhastighet i maskin i ca 12-13 min. Blanda i mandeln för hand. Strö över vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk i 2½-3 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Baka ut degen till ett runt bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper och strö över vetemjöl. Jäs under bakduk i ca 1½ timma. Ställ plåten i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten. Sänk värmen genast till 200 grader och grädda i ca 45 min.

Om någon fortfarande missat hur man sätter en bra surdeg så skriv en rad så fixar vi det!
/V

4 kommentarer:

  1. Lät gott!
    Frukt i bröd tycker jag är väldigt gott!
    Ha en fin lördag!
    Kram Maya

    SvaraRadera
  2. Underbart gott med brieost, mögelost. Bregott havssalt var supergott till!

    SvaraRadera
  3. Maya, vi gillar också frukt i bröd. Framförallt om man har gott och salt smör till. Mums! Det söta gifter sig fint med det salta.

    SvaraRadera
  4. Vill gärna testa detta bröd men har ingen surdegs erfarenhet. Kan ni hjälpa mig?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...