Här kommer nu kakan som får oss chokladälskare att bara smälta. Glasyren smakar som en gudomlig tryffel som kombineras med en fantastisk kaka med rik chokladsmak. Det viktiga är att använda choklad av god kvalite.
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen ingefära (kan uteslutas)
1 st nypa salt
200 g mörk choklad av fin kvalite
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen ingefära (kan uteslutas)
1 st nypa salt
200 g mörk choklad av fin kvalite
1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. 200 i vanlig ugn.
2. Vispa ihop smör, socker och sirap till en krämig konsistens.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörsmeten.
4. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt i en bunke.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i smörsmeten.
6. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum.
7. Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten.
8. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt men snabbt i smeten.
9. Smeten ska nu dela upp till tre tårtbottnar. Springform är att föredra.
Har man inte tre formar, försök dela upp smeten så bottnarna blir jämt bakade.
10. Baka i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Glasyr
300 gr fin choklad
5 dl grädde
1 tsk smör
1. Koka upp 3 dl grädde och rör ner den finhackade chokladen och smöret.
Låt allt smälta.
2. Sätt i kylen i ca 1 timme.
3. Vispa 2 dl grädde. När chokladen svalnat vänd då ner den vispade grädden.
Lägg botten 1 med botten upp, bre på chokladkräm, lägg även botten 2 med botten uppåt, bre på chokladkräm. På med botten nr 3 och bra nu resten av choklad krämen så att den täcker hela tårtan, även kanterna.
Låt stå svalt i ca 1 timme innan servering.
/ Johanna
Ser verkligen smarrig ut!
SvaraRaderaKan lova att den var underbart god!
SvaraRadera