fredag 4 maj 2012

Pinocchiotårta

Spenderade påsken hos mina underbara svärföräldrar. 
Svärmor bakade en mycket god och enkel tårta till långfredagen.
Lite som en sockerkaka med maräng på och med en massa grädde och frukt! 
Kallas även Pinocchiotårta.


Sockerkaksbotten
100 gr mjukt smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
0,5 dl mjölk
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Maräng
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
flagad mandel
----
3 dl grädde
Valfri frukt

1. Vispa smör och socker poröst. 
2. Vispa ner äggulorna, en i taget. 
3. Tillsätt mjölken under omrörning. 
4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. 
5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Smöra pappret! Bred ut smeten (den är tjock i konsistensen).
6. Marägen: Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett hårt skum, häll i resten av 
 sockret och vispa en stund till. 
7. Bred ut marängen på sockerkakssmeten och toppa med flagad mandel. 
8. Grädda i 150 grader i 40-45 min i nedre delen av ugnen.
9. Låt svalna och skär kakan mitt i tu, alltså i två lika stora delar. 
10. Bred på 3 dl vispad grädde på ena halvan. Lägg på valfri frukt, vi hade mandarinklyftor. 
11. Lägg den andra halvan ovanpå grädden.
Bygg ihop tårtan strax innan servering, den håller sig en dag i kyl men smakar absolut bäst samma dag!

/Johanna

tisdag 1 maj 2012

Chokladtårta

Här kommer det gudomligt goda receptet på en underbar chokladtårta som är alldeles lagom! Tårtan är även vinnaren från vår senaste tävling.

Recept för kaka
250 gram fin mörk choklad
250 gram smör
6 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl

Använder alltid silikonformar och varken ströar eller smörar dem, men det behövs om man har en form i exempelvis teflon.

Smält smör och hacka chokladen som sedan hälls i det smälta smöret. Rör till en slät och fin massa.

Vispa ägg och socker pösigt och blanda med smör/chokladblandningen. Häll i vetemjöl och rör om. Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen (näst längst ner brukar jag ha den på) i cirka 30 minuter. 
 
 När ytan börjar spricka är kakan klar - den får INTE stelna i mitten!
Låt kakan svalna och förvara i kyl minst en timme innan glasyren görs. Det går även att frysa in kakan, med mycket gott resultat!

Recept för glasyr
100 gram smör
100 gram fin mörk choklad
3/4dl honung

Hacka chokladen, smält smöret och rör ner den hackade chokladen. Rör till en fin och slät massa.
Tillsätt honungen och fortsätt röra.
Häll glasyren på kakan och stryk ut till jämt lager. Låt stelna.

Jag brukar sedan dekorerna med något fint. Senast med chokladlöv (penslat choklad på löv och sedan tagit bort lövet), men det går lika bra med någon färsk frukt. Jordgubbar är gudomliga att ha till.

/Recept av Desirée Larsen, vinnaren av chokladasken från chokladfabriken
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...