tisdag 9 oktober 2012

Rödbetslimpa

Rödbetor är fulla av folsyra, antioxidanter och antocyaniner som kan minska risken för cancer. 
En nyttig och väldigt god grönsak enligt oss.
Fick hem nya numret av Hembakat och i denna fanns detta recept.
Jag gjorde dock om det lite, la till ännu mer nyttigheter.

Ett otroligt gott, matigt och nyttig bröd som smakar gott som det är med lite smör på eller passar perfekt till soppan en kall höstdag.

2 limpor
2 dl rårivna rödbetor
50 gr smör
4 dl mjölk
50 gr jäst
0,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk flingsalt
6 dl fint rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl

1. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm den till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke/assistent och häll därefter på vätskan, lös upp jästen.
3. Tillsätt salt, rödbetor, linfrön, solrosfrön och rågmjöl, blanda ordentligt.
4. Häll i vetemjölet, lite i taget och arbeta i hop degen tills den är smidig och fin.
5. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
6. Ta upp degen och dela i två bitar, lägg den i smorda eller bakplåtspappersklädda brödformar 1,5 L storlek.
7. Pensla med vatten och strö över pumpakärnor och flingsalt, sätt ugnen på 230 grader.
8. Låt dem jäsa i ca 30 minuter.
9. Grädda bröden längst ner i ugnen i 25-30 minuter.

Låt limporna svala i formarna innan du lyfter ur dem.
Tips! När du ställer in formarna i ugnen, släng då in 1 dl vatten på ugnsbotten, detta ger en hård och god yta på brödet.

Före bak
Efter bak
 
 /Johanna

1 kommentar:

  1. Så spännande! Detta ska jag prova att baka! Älskar rödbetor!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...