Vi tänkte tjuvstarta med att påminna er om att imorgon, 4 oktober
är det kanelbullens dag. Kanelbullens dag stiftades redan 1999 av
Hembakningsrådet.
Vi vill gärna hylla och lyfta fram detta traditionella
och älskvärda bakverk.
Ca 20 st
150g rumstempererat smör
Ca 15 dl vetemjöl
1 dl strösocker
4 krm salt
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk nymald kardemumma
1 dl strösocker
4 krm salt
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk nymald kardemumma
Fyllning
Kanel
Socker
200 g Rumstempererat smör
Garnering
Uppvispat ägg
Pärlsocker
1. Smula ner jästen i assistenten eller bunken.
2. Värm
mjölken till fingervärme, 37° och häll över jästen, rör till jästen lösts upp.
3. Häll sedan i socker, kardemumma och salt.
4. Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen.
5. Klicka i smöret och låt degen knådas i ca 5 minuter, den ska vara blank och smidig.
6. Låt den jäsa under bakduk ca 45 min.
7. Sätt ugnen på 230-250°,
beroende på din ugn.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
9. Kavla ut degen till en rektangulär platta.
10. Bred ut smöret på
degplattan och strö över socker och kanel.
11. Rulla ihop från långsida till
långsida till en rulle.
12. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda.
13. Ställ
bitarna med snittytan upp i pappersformar.
14. Jäs bullarna under bakduk ca
30 min.
15. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
16. Grädda mitt i
ugnen 8-10 min.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
NJUT!
/Victoria & Johanna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar