onsdag 3 oktober 2012

Kanelbullensdag - Sprid doften

Vi tänkte tjuvstarta med att påminna er om att imorgon, 4 oktober är det kanelbullens dag. Kanelbullens dag stiftades redan 1999 av Hembakningsrådet. 
Vi vill gärna hylla och lyfta fram detta traditionella och älskvärda bakverk.

  Ca 20 st

150g rumstempererat smör   
Ca 15 dl vetemjöl  
1 dl strösocker 
4 krm salt 
50 g jäst  
5 dl mjölk
2 tsk nymald kardemumma
Fyllning
Kanel
Socker
200 g Rumstempererat smör
Garnering
 Uppvispat ägg
Pärlsocker






1. Smula ner jästen i assistenten eller bunken. 
2. Värm mjölken till fingervärme, 37° och häll över jästen, rör till jästen lösts upp.
3. Häll sedan i socker, kardemumma och salt. 
4. Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. 
5. Klicka i smöret och låt degen knådas i ca 5 minuter, den ska vara blank och smidig.
6. Låt den jäsa under bakduk ca 45 min. 
7. Sätt ugnen på 230-250°, beroende på din ugn. 
8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. 
9. Kavla ut degen till en rektangulär platta. 
10. Bred ut smöret på degplattan och strö över socker och kanel. 
11. Rulla ihop från långsida till långsida till en rulle. 
12. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. 
13. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar. 
14. Jäs bullarna under bakduk ca 30 min. 
15. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. 
16. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. 

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

 NJUT!
/Victoria & Johanna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...