tisdag 13 september 2011

RågbullarIdag tyckte jag det var alldeles för längesen jag bakade och eftersom jag lovat mig själv att låta bli sockret ett tag så blev det ljuvliga rågbullar. Jag har tidigare försökt mig på just rågbullar, men inte riktigt fått till dom. Idag var det min dag för herregud så gott det blev. Dessa kommer jag absolut att göra fler gånger.

16 bullar
50 g smör
25 g jäst
½ dl ljus sirap
1 dl mjölk
4 dl vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl fint rågmjöl
2 dl rågsikt (spara lite till utbakningen)
5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
mjölk till pensling

Smält smöret på låg värme och smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap, mjölk, vatten och smält smör. Blanda väl. Tillsätt mjölsorterna och saltet. Arbeta degen i några minuter, den ska vara aningen lös. Låt sedan degen jäsa i minst 1 ½ timme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen i 16 lika stora bitar (c:a 80 g stycket) och forma till runda bullar. Lägg bullarna en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i minst 45 minuter övertäckta. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla de jästa bullarna med mjölk. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-12 minuter, de ska få lite färg. Låt svalna på bakgaller.

Lika gott på frukostbordet som till nattamackan (som de säger i skåne). Jag gillar det bäst med lite ost och paprika på eller med aprikosmarmelad. Mums! 
 

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...