Frågar du min son, Mio, om han vill baka och vad han vill baka blir det tveklöst tekakor.
När vi bakat dem äter vi alla kvällsmat och njuter.
ca 20 kakor
50 gr smör
2,5 dl fiberhavregryn
5 dl kokhett vatten
50 gr jäst
2 msk honung
1 tsk salt
2 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl special
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solrosfrön
3 msk linfrön
1. Mät upp havregrynen i bunken, häll på det varma vattnet. Klicka i smöret och låt det hela blandas och smöret smälta.
2. Nu ska havreblandningen svalna, till ca 40 grader.
3. Smula ner jästen i havreblandningen, tillsätt pumpakärnor, solroskärnor, linfrön, honung och salt. Blanda i hop allt.
4. Häll i rågmjölet och sen nästan all vetemjöl special, spara lite till utbakningen. Låt degen knådas i ca 10 minuter.
Degen ska vara lite kladdig när den är klar.
5. Låt degen jäsa i ca 60 minutr.
6. Baka ut tekakorna, jag rullar till en bulle som jag försiktigt plattar ut.
7. Låt jäsa i ca 30 minuter.
8. Baka mitt i ugnen, 225 grader, i ca 13 minuter.
50 gr smör
2,5 dl fiberhavregryn
5 dl kokhett vatten
50 gr jäst
2 msk honung
1 tsk salt
2 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl special
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solrosfrön
3 msk linfrön
1. Mät upp havregrynen i bunken, häll på det varma vattnet. Klicka i smöret och låt det hela blandas och smöret smälta.
2. Nu ska havreblandningen svalna, till ca 40 grader.
3. Smula ner jästen i havreblandningen, tillsätt pumpakärnor, solroskärnor, linfrön, honung och salt. Blanda i hop allt.
4. Häll i rågmjölet och sen nästan all vetemjöl special, spara lite till utbakningen. Låt degen knådas i ca 10 minuter.
Degen ska vara lite kladdig när den är klar.
5. Låt degen jäsa i ca 60 minutr.
6. Baka ut tekakorna, jag rullar till en bulle som jag försiktigt plattar ut.
7. Låt jäsa i ca 30 minuter.
8. Baka mitt i ugnen, 225 grader, i ca 13 minuter.
Tips! Vill du ha 25 gr jäst delar du bara den såhär, lätt som en plätt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar