lördag 16 juni 2012

Chokladrulltårta med hallon

Hej!!
Jag vet att det inte har kommit särskilt många recept eller inspiration från mitt håll den senaste tiden och det beror helt enkelt på att jag inte är mammaledig längre. Tiden räcker inte riktigt till som den gjorde innan och bakningen har fått stå åt sidan.

I alla fall så blev jag så otroligt sugen på rulltårta härom veckan och den passar perfekt till sommarfikan. Söt och syrlig på samma gång.

Kakbottnen:
3 ägg
1,5 dl socker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning/smörkräm:
Hallon (färska eller frysta)
100 g smör (mjukt)
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Ta en ugnsplåt och täck den med bakplåtspapper.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda kakao med potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Rör sedan ner detta i äggsmeten.
5. Bred ut smeten i ett jämnt rätt tunt lager över hela bakplåtspappret.
6. Grädda kakan i ca 5 min i mitten av ugnen.
7. Ta ut ur ugnen och strö lite socker över hela kakan. Vänd den sedan upp och ner på ytterligare ett bakplåtspapper. Om kakan inte vill lossna, pensla lite kallt vatten. Dra loss bakplåtspappret försiktigt.
8. Låt kakan svalna helt medan du gör fyllningen.
9. Tillsätt socker och vaniljsocker till det mjuka smöret. Tänk på att smöret inte ska vara smält utan rumstempererat. Rör till en jämn smet. Om man vill kan man tillsätta lite hallonextrakt för extra smak.
10. Bred smörkrämen på den svalnade kakan och fördela hallonen jämnt. Om det är frysta hallon tänk på att de får rinna av annars kan kakan bli "kladdig".


/Victoria

torsdag 14 juni 2012

Månadens sötsak - FRISKT

Här är vårt bidrag till Månadens sötsak som denna gången består av temat FRISKT.
Friskt betyder ju inte bara citron, uppfriskande bad eller kallt rosévin en varm sommarkväll, utan även hälsa, att få vara frisk och ta hand om din kropp.


6 st stora muffins

3 dl rågmjöl
1 dl fiberhavregryn
0,5 dl rapsolja
1 dl hackade nötter ex. Hasselnötter eller valnötter
0,5 dl solrosfrön
1-2 msk honung
2 tsk bikarbonat
2 dl filmjölk
2 rivna morötter
1 tsk mald kardemumma
1 dl bär ex blåbär, hallon.
2 uppvispade ägg

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt sedan övriga, rör ihop väl.
4. Klicka i formar och grädda mitt i ugnen i ca 20-30 minuter.
Känn med sticka om de är klara.

Vill man göra mindre "vanliga" muffins gräddas de i ca 15 minuter, som jag skrev ska man alltid känna med sticka för att vara säker på att de är färdiga. Stickan ska vara helt torr.

Jag sätter alltid mina formar i en muffinsplåt. Utan plåten så flyter pappersformarna ut och de tappar då lätt formen. 

Gå gärna in HÄR och ge dig bidrag du med. 
Då är du med och tävlar om ett presentkort hos Groupon.


/Johanna & Victoria

onsdag 13 juni 2012

Kardemummaskorpor

Helt underbara!! 
Småkaka som känns "skorpiga" med mycket smak av kardemumma.
50-60 st

4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
2 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 gr smör, rumstempererat
0,75 dl vispgrädde

Garnering
strösocker
nymalen kardemumma

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare, med kniv.
3. Skär smöret i tärningar och tillsätt i matberedaren. Kör till en smulig deg.
4. Häll i grädden och mixa ihop till en deg. Ta ut degen och knåda lätt.
5. Stöt kardemumma och blanda i hop med socker i en skål.
6. Rulla kulor av degen, ca 2 cm i diameter.
7. Doppa kulorna i socker- och kardemummablandningen. 
8. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ganska glest. 
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Jag använde mina som gåvor, slog in i cellofan och tog med mig när vi skulle bort.
Väldigt uppskattat kan jag säga!
(Jo, det åts några innan vi gav bort alla)
 Nästa gång jag bakar ska jag rulla dem i ljust muscovadosocker och kardemumma. 
Vill man kan man doppa dem i choklad.

/Johanna

tisdag 12 juni 2012

Norsk iskaka

Min fina sambo Magnus fyllde år för ett tag sen. 
Tänkte att jag skulle överraska honom med en kaka som han tjatat om i 3 år, Norsk Iskaka.
Otroligt lätt och otroligt god!
En gräddig glassliknande tårta som uppskattas av alla åldrar. 
Är dessutom glutenfri.


Botten
3 äggvitor
1,5 dl socker
100 gr mandel

Fyllning
3 äggulor
1 dl socker
3 dl grädde
2 st dubbeldaim

Botten
1. Mal mandel.
2. Vispa äggvitorna till ett vitt skum, när smeten börjar hårdna vispa då ner sockret, lite i taget. 
Man ska kunna vända bunken utan att något ramlar ur.
3. Vänd försiktigt ner mandeln i marängsmeten.
4. Klipp ut bakplåtspapper så att det täcker din form, använd en rund springform 22-24 cm.
5. Bre ut smeten i formen.
6. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.
 Låt kallna i formen, kanten behövs på när fyllningen ska i.

Fyllning
1. Socker och äggulor vispas.
2. Vispa grädden, inte för hård.
3. Rör ihop äggsmeten och grädden, försiktigt.
4. Banka sönder Daimen till lagom stora bitar, vänd ner i smeten.
5. Häll ovanpå botten och ställ i frysen i minst 4 timmar.

Låt kakan stå framme i ca 20 minuter innan servering.
Vill man kan man smaksätta tårtan med vad man vill, ex hasselnötskräm, mintchoklad, hallon osv. Prova er fram och testa din favoritsmak!

/Johanna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...