fredag 25 januari 2013

Semlor

Den 12/2 är det semmeldagen. Vi tjuvstartar redan nu med hembakade goda semlor,
kalljästa, som blir försvinnande goda. Går bra att frysa men är så klart godast att avnjuta nybakade.


35-40 st
50 gr jäst
5 dl mjölk
200 gr rumsvarmt smör
200 gr strösocker
15 gr havssalt
20 gr nystött kardemumma
1 ägg
ca 1 kg mjöl

1. Smula ner jästen i bunken, rör i hop med mjölk, smör, socker, ägg, salt och kardemumma. Häll i ca 10 dl mjöl. Degen ska knådas i maskin i ca 25 minuter, vill man gör man det för hand, men den bör knådas lika lång tid. Den ska bli riktigt blank och fin.   

2. När degen är klar, skär upp bitar som du rullar till fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 2 timmar. 

3. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 5-7 minuter, 210°.
Låt dem svalna på plåten.

Fyllning
2,5 dl mandel, skållad och skalad
2,5-3 dl florsocker
2 bittermandlar
0,5 äggvita
Ev lite vatten för att mjuka upp den till önskad konsistens.

1. Mal mandeln och bittermandeln fint i en matberedare. Blanda med florsocker och äggvita. Vill du ha den läsare, ta lite vatten. 
Tips!
Vill man ha mer mandelsmak kan man rosta dem innan de blandas med florsockret.

 


/Johanna & Victoria

2 kommentarer:

  1. Åh underbara semlor!

    SV: Har du nåt bra recept på pastadeg som inte gör en tokig på köpet? :P

    SvaraRadera
  2. Tittar på bilderna och blir varm i kroppen! Puss!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...