torsdag 15 december 2011

Saffran & vaniljbullar

Hade min syster och hennes Sven här på besök när stormen drog över vårt hus som värst. Vi bakade bullar. Lite som vanliga kanelbullar fast med saffran och vanilj. Underbart goda! De som känner mig blir inte så förvånade att det är vanilj i dem, det är min favoritkrydda, strax efter kardemumma.
Så här kommer ännu ett recept på saffransbullar, dem kan man aldrig få för många av. 

ca 45 st

50 gr jäst
150 gr rumstempererat smör
1-2 paket saffran à 0,5 gr
5 dl mjölk
250 gr kesella
1,5 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl

Fyllning
200 gr rumstempererat smör
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker

Till pensling
Ägg
Pärlsocker


1. Smula jästen i en bunke. Stöt saffran med en sockerbit. Värm mjölken till 37 grader. häll i saffran och mjölk i bunken och blanda till jästen löst sig. 

2. Klicka i smöret, rör ner kesella, socker, ägg och salt. Blanda. Tillsätt mjölet. Arbeta degen ca 10 min i maskin, 20 minuter för hand. Den ska vara lite kladdig, det tillsätts mer mjöl vid utbakning. Låt jäsa i ca 45 minuter.

3. Blanda ihop smör, socker och vaniljsocker. Ta upp degen och knåda lätt på bakbord. Dela i två delar. Kavla ut degen till en ruta, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den och skär sen 2 cm breda remsor, tvinna och vik under sista biten under bullen. Lägg i formar. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler övertäckta med bakduk.

/Johanna

 

3 kommentarer:

  1. Men oj så gott :) Nu blev jag verkligen sugen på en god bulle :)

    SvaraRadera
  2. Vackra bullar på ett vackert fat!

    SvaraRadera
  3. Testat göra dessa idag, första gången jag bakar något som ska jäsa. Det gick helt okej bra och de blev väldigt goda! Tack Johanna!

    /Erica, Moas vän

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...